Opština Plandište - jedan od lokaliteta banjskog turizma Srbije

Autor :  mar 21, 2019

Pokrajinski sekretarijat za privredu i turizam, u saradnji sa Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i stručnim autorskim timom sa Arhitektonskog i Medicinskog fakulteta u Beogradu, predstavio je studije o razvoju balneološkog potencijala Vojvodine.

Studije razvoja pedeset potencijalnih banjskih lokaliteta na području Autonomne pokrajine Vojvodine izrađene su u skladu sa planom aktivnosti i programom rada Pokrajinskog sekretarijata za privredu i turizam za 2018. godinu i predstavljaju sveobuhvatnu analizu potencijala prirodnog lekovitog faktora, koja pored podzemnih voda uključuje i lekovita blata, gas i klimu. Sam predmet i obim istraživanja uključivao je multidisciplinarni tim stručnjaka.

Studije razvoja su rezultat rada Rudarsko-geološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu, koji je nosilac većine evropskih projekata upravo iz ove oblasti, zajedno sa stručnjacima Medicisnkog fakulteta, Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Beogradu, te stručnjacima iz oblasti hemijskih nauka. Prepoznato je pedeset potencijalnih lokaliteta u smislu eksploatacije prirodnog lekovitog faktora, odnosno investiranja u razvoj banjskog turizma u narednom periodu. Studije predstavljaju drugu, detaljnu fazu istraživanja, kojoj je prethodila faza naučne ocene balneološkog potencijala na području AP Vojvodine.

Ovim istraživanjima formirana je osnova za unapređenje turističih proizvoda pre svega kroz investiranje u prirodne lekovite resurse sa ciljem razvoja turističke ponude na održiv i savremen način, težeći svetskim i evropskim trendovima. Jedna od 50 opština sa geotermalnim resursima je i  Opština Plandište sa potencijalnom banjskom lokacijom Jermenovci. Svim perspektivnim lokacija na teritoriji pokrajine uručene su Studije na osnovu kojih dalje mogu da rade  sve ono za šta se kao opštine ili gradovi budu opredelili. Na uručenju Studije, pokrajinski sekretar za privredu i turizam, Ivan Đoković je rekao da je ovo istorijski poduhvat za buduće generacije. Studije bi trebalo da dovedu ne samo nove investicije, kroz javno-privatno partnerstvo, već i povećanje broja noćenja, poseta, kao i potrošnje novog turističkog talasa, ali i do zapošljavanja, smanjenja trgovinskog deficita.

Opredelili smo se za model grinfild investicija u banjskom i zdravstvenom turizmu. Na lokalnim samoupravama je da opredele model ulaganja –  rekao je  Sekretar Đoković.

Opština Plandište i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Error: No articles to display

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Jun 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
          1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30