Danas slavimo Svetog Trifuna i Svetog Valentina

Autor :  feb 14, 2019

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog Trifuna, zaštitnika sela i naselja od grada i poplava, čuvara vinograda i drugih useva od raznih štetočina, a Rimokatolička crkva, takođe danas, slavi uspomenu na utamničenog episkopa tersijskog Valentina.

Sveti Trifun se rodio u Kampsadi u Frigiji (Mala Azija). U žitiju piše da je od Boga dobio dar čudotvornog lečenja i da je uspeo da od zlog duha isceli kćerku rimskog cara Gordija.

Po povratku iz Rima, razdelio je siromašnima sve dobijene carske darove i nastavio da u svom selu čuva guske. U vreme velikog progona, odbio je da se odrekne Hrista zbog čega je ubijen 250. godine, na današnji dan.
Sveti Trifun se danas u vršačkoj opštini posebno slavi u Gudurici i Poljoprivrednoj školi.

Rimokatolička crkva danas slavi uspomenu na utamničenog episkopa tersijskog Valentina.

Rimski car Klaudije Drugi je smatrao da su oženjeni muškarci loši vojnici i zbog toga je zabranio venčanja u čitavom carstvu.Uprkos naredbi, Valentin je venčao jedan zaljubljeni par zbog čega mu je 269. godine odsečena glava. Legenda kaže da je Valentin pre smrti poslao oproštajno pismo slepoj tamničarevoj kćerki, u kojem je bio žuti šafran u znak zahvalnosti za pažnju koju mu je ukazala. Bilo je potpisano sa "od tvog Valentina".Sveti Valentin je postao pokrovitelj zaljubljenih u 14. veku i to prvo u Engleskoj i Francuskoj.

Postoje mišljenja da je Sveti Valentin zamenio kult boginje Junone, koja je slavljena istog dana i koja je bila u starom Rimu zaštitnica porodice i braka, zbog čega se tog dana ženama poklanjalo cveće.

Opština Plandište i Evršac Group doo zajedno sprovode projekat "Centar za javno informisanje građana – interes građanskog društva"
  1. Najnovije
  2. Najčitanije

Pretraga članaka pomoću kalendara

« Maj 2019 »
Pon Uto Sre Čet Pet Sub Ned
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31